På den här sidan har vi samlat länkar till gratis digitala hjälpmedel som kan vara bra att använda i din matematikundervisning.


Hör av dig om du har några frågor eller om du har bra tips som inte finns med på sidan.


/Författarna

info@matematikxyz.com

Webbappar

Träna begrepp, lyssna på texten och titta på filmgenomgångar i våra webbappar.

Digitala hjälpmedel

Animerade utbildningsfilmer inom olika matematiska områden

Sajten vill göra det lättare att förstå världen omkring oss och kunna visa skillnaderna och relationer genom siffror, kartor, fakta och diagram.

Med Scratch kan du programmera dina egna interaktiva berättelser, spel och animationer — och dela dina projekt med andra i onlinegemenskapen.

GeoGebra är dynamisk matematik- programvara för alla utbildnings- nivåer som samlar geometri,algebra, kalkylblad, grafik, statistik och kalkyl i ett lättanvänt webbaserat program.

Socrative är ett webbaserat test eller provverktyg med självrättning och export av resultat för uppföljning. Fungerar på alla plattformar.

Kahoot! är en gratis spelbaserad inlärningsplattform för lärare. Du gör dina egna frågor och eleverna svarar på sina enheter. Brukar vara väldigt roligt!

Quizlet är ett webbaserat verktyg som hjälper eleverna studera. Man kan till exempel göra frågekort, med frågan på ena sidan och svaret på den andra, eller interaktiva diagram och bilder.

Mathworld är webbens mest omfattande matematiska resurs, som tillhandahålls som en gratis tjänst till världens matematik och internetgemenskaper som en del av ett engagemang för utbildning och utbildningsuppdrag av Wolfram Research, tillverkare av Mathematica.

Wolfram Alpha har bred kunskap och djup beräkningskraft när det gäller matematik, oavsett om det är aritmetisk, algebra, kalkyl, differentialekvationer eller något däremellan.

Tjänsten Webbmatte.se finns på åtta olika språk för årskurs 6–9 och på tre språk för gymnasieskolan. Här hittar man övningar, förklaringar och instruktionsfilmer – för dig som är elev, vårdnadshavare eller lärare.

National Library of Virtual Manipulatives (NLVM) är ett NSF-stödjande projekt som började 1999 att utveckla ett bibliotek med unika interaktiva webbbaserade virtuella manipulerande eller koncepttutorials, mestadels i form av Java-appletter, för matematikinstruktion (K-12 betoning).

Kunskapshubben är Årstaskolans egna webb-tv-sajt. På sidan finns det ett stor antal filmer, t ex instruktionsfilmer för matematik och programmering.

Formelsamlingen.se är en komplett formelsamling med formler inom matematik, fysik och kemi.

På Pluggakuten diskuterar man lösningar på alla frågor som dyker upp när eleverna pluggar. Här kan de ställa frågor, diskutera och få hjälp i alla ämnen och kurser.

NCM:s uppgift är att stödja utvecklingen av matematikutbildning i skolan.

Centrumet finns vid Göteborgs universitet och driver bland annat den här sajten med olika resurser.